Klövkampens Kennel

Till minne av min älskade pappa, Per-Erik Persson

pappa1

En vacker höstdag. Det är någon plusgrad ute, inte mer. Skogen lyser i alla möjliga och omöjliga rödgula färger. När han vrider upp armen och sneglar på klockan hör han det. Det taktfasta skallet som bryter fram genom tystnaden…

Per-Erik Persson var en sann jämthundsfantast och en hängiven jägare. Han var en glad, ärlig och rättfram person. Få som hörde honom skratta kunde låta bli att ryckas med. Jämthundarna och jakten betydde oerhört mycket för honom och få är väl de i jämthundskretsar som inte hört nämnas hans namn i något sammanhang. Per-Erik skaffade sin första jämthund år 1980, Hotags Carr av Allan Westerlund. 1983 inköptes sedan Jämtälgens Etapp av Erik Arvidsson. Etapp var en mycket duktig älghund och blev Per-Eriks första jaktchampion. Första tiken köpte Per-Erik av Helge Johannson 1984 och hon hette Bleckås Essi. Essi blev bland annat mor till Klövkampens Fajt som kom att användas flitigt i jämthundsaveln. 1989 inköptes Älgnäsets Anja av Eugen Edin. Hon var en duktig älghund och kom att bli stammoder till de flesta hundarna i kenneln. Per-Erik startade Klövkampens kennel 1987 och 2014 belönades hamiltonplaketten för sin framgångsrika uppfödning. Han var under en period avelsråd för jämthundar i Västerbotten och även jaktprovsdomare. Genom åren har många hundar funnits i familjen och alla har de varit kära familjemedlemmar och duktiga jakthundar.

Per-Erik lämnade oss när han var i den skog där han älskade att vara med en unghunds fasta ståndskall alldeles i närheten. Saknaden och tomheten efter honom är stor hos oss anhöriga. Men vi är tacksamma över allt han gav, allt han lärde och allt han gjorde för oss. För även om hundarna betydde mycket så gjorde han ofta klart för oss att familjen betydde mer.

Klövkampens era är avrundad men vi, Anna-Sara och Nils, kommer att fortsätta att föra min fars goda avelsarbete med jämthundar och klövkampens gener vidare genom min egen kennel Skovelhornets.